Biografie Arjan Eek

Ik (1961) speel klarinet. Mijn eerste klarinetlessen kreeg ik op 9-jarige leeftijd van de bekende Zwolse klarinettist Ben van der Moolen (1930). Na de HAVO ging ik in 1980 als 18-jarige naar het Stedelijk Conservatorium Zwolle. Hier kreeg ik les van de Hongaarse klarinetdocent Ferenc Szabó. In 1985 heb ik het examen Docerend Musicus gedaan. Aansluitend heb ik de vervolgopleiding Uitvoerend Musicus gedaan. Het examen voor dit solistendiploma heb ik in 1987 met goed gevolg gehaald.

Vervolgstudie

In 1988 heb ik aanvullend op mijn solistendiploma examen gedaan op de bij-instrumenten Bassethoorn, Es-klarinet en Basklarinet. In hetzelfde jaar heb ik mijn conservatoriumstudie afgesloten met het diploma Kamermuziek en Ensemble-leiding.

Mijn conservatoriumstudie in een NOTEN-dop:
1980 Toelatingsexamen toenmalig Stedelijk Conservatorium Zwolle
1985 Diploma Docerend Musicus
1987 Diploma Uitvoerend Musicus
1988 Diploma’s bij-instrumenten Bassethoorn, Es-klarinet en Basklarinet
1988 Afsluiten conservatoriumstudie met diploma Kamermuziek

Duits systeem

Ik speel op zes verschillende klarinetten (Duits systeem):
– Besklarinet (de meest gebruikte)
– A-klarinet
– D-klarinet
– Es-klarinet
– Bassethoorn
– Basklarinet.

Vervolgopleidingen

Na het conservatorium bleef en blijf ik meester-cursussen volgen, onder andere bij Walter Boeijkens in Rotterdam en bij Wenzel Fuchs en Karl Leister in Berlijn. De twee laatstgenoemden zijn (voormalig) soloklarinettist bij de beroemde Berliner Philharmoniker. Ook volgde ik een cursus Bassethoorn (Mozart) bij Ulf Rodenhäuser aan de Internationale Bachakademie in Stuttgart.
Om mijn kennis op niveau te houden nam ik regelmatig deel aan het tweejaarlijks klarinetconcours in Breno in Italië. Vanaf 1997 volg ik les bij klarinettist Oscar Ramspek in Amsterdam; Rampspek was jarenlang soloklarinettist bij Het Gelders Orkest. In 2016 nam ik deel aan een Doppelkurs van Sabine Meyer en Reiner Wehle in Markneukirchen (D.).

Praktijkervaring

Tijdens mijn studie aan het conservatorium speelde ik in het Conservatorium-Symfonie-orkest. Ook speelde ik in deze periode Es-klarinet in het klarinetensemble ‘Attila’. Dit ensemble verzorgde veel concerten in Nederland, Hongarije, Duitsland en het vroegere Oost-Duitsland.
Vanaf 1980 heb ik ervaring opgedaan in operette- en begeleidingsorkesten en ik speelde in het Europees Jongeren Orkest in Zuid-Frankrijk (1986), het Radio Filharmonisch Orkest in Hilversum (1989), het HanzeOrkest symfonieorkest in Zwolle (vanaf 2006) en het Hineni Symfonie Orkest in Nijkerk (vanaf 2009).

Naast orkestervaring heb ik als solist de nodige ervaring bij onder meer het HanzeOrkest uit Zwolle, de Streichergruppe Erlbach in het Vogtland in de Duitse deelstaat Sachsen en Muziekvereniging Prins Bernhard in Emst, Gelderland.

Jubilea

In 2011 vierde ik mijn 40-jarig jubileum als klarinettist met een klassiek concert. Op het programma stonden Der Hirt auf dem Felsen van Schubert, het Klarinettrio Opus 11 van Beethoven en het Klarinetkwintet KV 581 van Mozart. Het publiek, de musici en ik genoten van deze muzikale noten.

In 2022 vierde ik mijn 50-jarig jubileum. Op het programma stonden het Klarinetconcert KV622 van Mozart uitgevoerd met het HanzeOrkest, het kwintet Opus 16 van Beethoven door het Suolle Ensemble en een Divertimento van Mozart door maar liefst drie bassethoorns. Het was een pracht van een muzikaal moment om bij stil te staan. Voor de luisteraars en de uitvoerders.

Klarinetdocent

Ik ben niet alleen uitvoerend klarinettist. Ik geef ook les bij diverse muziekverenigingen in het Oosten van Nederland, zoals Emst, Hellendoorn, Heino, Lierderholthuis, Raalte en Wijhe. Op verzoek geef ik ook privéles.

Voor uitgebreide informatie: CV Arjan Eek.